Vandaag ging ik voor de allereerste keer naar de NBD in Leidschendam. Hier maken ze de boeken "kastklaar". Dit betekent o.a dat ze geplastificeerd worden en dat ze een sticker op de zijkant krijgen. Kasten vol met boeken over allerlei soorten onderwerpen. Het is soms een beetje zoeken maar gelukkig staan de medewerkers voor je klaar om te helpen.
Waar lopen we warm voor? Wat valt ons op? Welke activiteiten maken ons blij? Welke onderwijsontwikkelingen inspireren ons? Hoe gebruiken we oude en nieuwe media? Welke boeken betoveren ons? Hoe bereiken we leerkrachten, leerlingen en hun ouders? Je leest het hier.
Anke werkte voorheen in de kinderopvang en is daarom behalve leesconsulente dBos ook onze specialis
woensdag 16 december 2009
vrijdag 11 december 2009
'De cursus moet langer! Het is zo leuk dat je wel elke week wilt!'
vrijdag 4 december 2009
donderdag 3 december 2009
Voorleeswedstrijd op de Klim-Op
Afgelopen vrijdag was de finale van de voorleeswedstrijd op de Kim-Op. 6 kinderen uit groep 7 en 8 lazen voor uit hun favoriete boek. De jury had het er maar moeilijk mee. Iedereen was goed, maar er kon er maar een de beste zijn en dat was Jennifer. Zij zal de school vertegenwoordigen bij de regionale finale in februari 2010.
maandag 30 november 2009
Chatten en scrappen
De digidingen van afgelopen donderdag waren weer leuk! Volop gechat (een thuisblijver op de ziekenboeg was ook nog even online :)) en daarna druk in de weer geweest met scrapblog.
donderdag 26 november 2009
Smartnight at PieterBas
Een stampende beat klonk er vanuit het lokaal van meester Wim (basisschool De PieterBas); een warm welkom op deze Smartnight voor collega's. Nu alle groepen voorzien zijn van een digitaal schoolbord vond het team zo'n avond op zijn plaats. Na een korte inleiding ging het team in tweetallen uiteen om zelf een aantal opdrachten te gaan doen. Want het is makkelijk en ideaal om filmpjes ed. te laten zien, maar er is meer te halen uit zo'n SmartBoard. Leer de mogelijkheden kennen en gebruik hem als interactief leermiddel. 'Heel erg leuk speelgoed,' was de reactie na afloop. Lessen kun je makkelijk zelf maken met dit speelgoed, maar zijn ook te vinden op smartboardopschool.nl. Wel even een account aanmaken.
Labels:
digitaal schoolbord,
pieterbas,
smartboard,
smartnight
woensdag 25 november 2009
Roos en Sanne maken de voorbereiding van hun boekbespreking wel heel erg leuk. Het boek De Bleshof gaat over paarden. En daar weten ze heel veel van. Roos zit zelfs op les en heeft nu een deel van haar spullen tentoongesteld in de bieb. In Soolzone om precies te zijn. Ook iets tentoon te stellen? Loop even binnen en vraag naar Brenda of Angelique.
Labels:
boekbespreking,
de bleshof,
roos en sanne,
skoolzone,
tentoonstellen
maandag 23 november 2009
Gezellige meidenclub of harde werkers?
Gezellig was het zeker en hard gewerkt werd er ook. Vier meiden van de Klimop zijn druk bezig geweest met het maken en voorbereiden van hun Powerpoint presentatie. Leuke, originele onderwerpen: schoenen, alles over de beveiliging, Suriname en mobieltjes. Demi: 'Ik vind Skoolzone handig als je bij voorbeeld geen computer of printer hebt.'
Labels:
computerles,
de klimop,
printer,
skoolzone
Bovenbouw druk met boekbesprekingen
vrijdag 20 november 2009
11 digidingen voor kids
Met 23 dingen in het achterhoofd startte vorige week in de bibliotheek een korte curus '11 digidingen voor kids' (vanzelfsprekend in aangepaste vorm). Van te voren kregen de deelnemers per mail de opdracht een gmailaccount aan te maken en een paar foto's op een usb-stick te zetten. De nieuwsgierigheid was gewekt.
Na wat basisdingen (hoe gebruik je de stick, hoe sla je op en hoe maak je een nieuwe map) konden we met het echte werk aan de slag: foto's bewerken op de site http://www.photofunia.com/. Hilariteit alom! Op de 11digidingensite staan nog meer leuke sites om uit te proberen. Gisteren heeft iedereen zijn eigen iGoogle-startpagina gemaakt (inclusief spelletjes en filmpjes) en hebben we met elkaar gechat. Binnen no time was het kwart voor vijf.
Je zou denken dat deze dingen bij kinderen van groep 7 en 8 al bekend zijn, want 'hé, die kinderen zijn zo ver met die computer... die kunnen álles!' Mijn collega's en ik merken dat niets minder waar is dan dat. Ze weten natuurlijk wel íéts (de verschillen zijn groot!) en ze leren het snel. En belangrijker nog: ze onthouden het vrij makkelijk. Maar in tegenstelling tot wat veel volwassenen denken, komt ook mediawijsheid niet aanwaaien. Vandaar dat we met deze leuke club nog drie keer bij elkaar komen.
Labels:
11 digidingen voor kids,
23 dingen,
mediawijsheid,
photofunia
donderdag 12 november 2009
Een goed gesprek
Sinds een tijdje volg ik op internet een discussie tussen volwassenen rondom Geronimo Stilton en zijn populaire boeken. En omdat er veel Geronimoliefhebber zijn in de klas van juf Judith die hun boekbespreking willen houden over deze muis, leek het mij hoog tijd voor een 'goed' gesprek. En met goed doel ik dan op de richtlijnen en aanwijzingen van leesbevorderingsgoeroe Aidan Chambers.
Ik had met liefhebbers te maken die precies wisten te vertellen waarom Geronimo leuk is. Het is spannend (het waarom kwam niet goed uit de verf) en vooral grappig. De humor zit 'm vooral in de karakters van Geronimo en Klem. Geronimo is erg overdreven en dat leidt soms tot situaties die de kinderen als fanatasierijk en hilarisch beschouwen. Klem is ook leuk omdat hij zo oliedom kan doen. In de boeken, maar ook in de filmpjes op tv, komt dat duidelijk uit de verf. Verder zijn de namen grappig. Deze groep beschouwde dat als leuke taalgrapjes en woordspelingen.
Wat opvalt en bijzonder is aan deze boeken, is -natuurlijk- de vormgeving: kleurrijk, leuke letters, leuke tekeningen, stickers om te plakken. En vooral dát is wat bij de liefhebbers in de smaak valt. 'Daardoor leest het heel snel en dat is leuk.' Ook het onderwerp (vooral voetbal) en de herkenbaarheid ervan, kan ervoor zorgen dat het boek populair is.
Op de vraag wat leuker is -het boek of de filmpjes- werd verschillend gereageerd. De een vindt een filmpje leuker, 'want dan zie je wat er gebeurt', maar de anders maakt die film graag in zijn hoofd.
Allerlei redenen om Geronimo wel of juist niet leuk te vinden dus...
Schildpad of haas?
Druk bezocht was ie, de avond over mindmappen voor kinderen, ouders en leerkrachten. Afgelopen dinsdag stroomde de bibliotheek vanaf zeven uur vol met een gemengd publiek. Paulien van Hera vertelde over de hersenen, onthouden en studeren en het gebruik van tekeningentjes. Zij deed voor hoe je een goede mindmap kunt maken. Nadat de kinderen eenlevende mindmap hadden gemaakt konden ze zelf even aan de slag, terwijl hun ouders keken naar een filmpje. Toen één van de kinderen vroeg of dit niet meer tijd kostte dan 'gewoon de tekst doorlezen en onthouden' antwoordde Paulien met: 'Een schildpad weet meer te vertellen van de wegen dan de haas'.
Labels:
bibliotheek,
hera,
kinderen,
leerkrachten,
leraar 24,
mindmappen,
ouders
dinsdag 10 november 2009
maandag 9 november 2009
Leesplezier!
Leesplezier. Dáár gaat het om op maandagmiddag in de klas van juf Judith. Elke week ben ik er op bezoek om de leerlingen die dat willen te helpen met het voorbereiden van hun boekbespreking. Er worden al mooie dingen gemaakt! De ene powerpoint na de andere verschijnt, kinderen komen werken in Skoolzone of maken in de klas een collage rondom een boek. Toen ik vanmiddag heel eventjes tijd had om wat foto's te schieten was dit het resultaat. Ziet er uit als leesplezier, toch? Ik ben heel erg benieuwd naar de eerste boekbesprekingen!
Labels:
boekbespreking,
collages,
juf judith,
leesplezier,
powerpoint,
skoolzone
donderdag 5 november 2009
Jantje zag eens pruimen hangen
Soms doen kinderen in Skoolzone me denken aan een gedicht dat ik onlangs tegenkwam in het tijdschrift Mediacoach. Het is gemaakt voor iemand die werkte in een soortgelijke omgeving als mijn collega's en ik. Het is een vrije interpretatie van het wereldberoemde gedicht (nou ja, in Nederland dan) van Hiëronymus van Alphen: Jantje zag eens pruimen hangen. Jantje moest een werkstuk maken.
Nou, daar was hij snel mee klaar.
Met Wikipedia en Google
flanste hij wat in mekaar.
Hier is, zei hij, noch mijn vader,
noch de leraar die het ziet.
In een klas met zoveel kind'ren
checkt men toch de herkomst niet.
Maar bij de printer wachtte de meester/juf
en de dief sloop zachtkens heen.
Want de meester/juf dissen?
Jan wist best, dat durft geeneen.
Nou, daar was hij snel mee klaar.
Met Wikipedia en Google
flanste hij wat in mekaar.
Hier is, zei hij, noch mijn vader,
noch de leraar die het ziet.
In een klas met zoveel kind'ren
checkt men toch de herkomst niet.
Maar bij de printer wachtte de meester/juf
en de dief sloop zachtkens heen.
Want de meester/juf dissen?
Jan wist best, dat durft geeneen.
woensdag 4 november 2009
Wat is alles ?
Gisteren was er weer een Eureka lezing in de bibliotheek. Deze keer gingen de kinderen filosoferen over de vraag wat is alles en wat is niets. Er kwamen hele leuke antwoorden. Na afloop moesten de kinderen een kast tekenen waarin ze de inhoud van hun hersenen konden ordenen. Dat werd heel verschillend gedaan. De een sorteerde bijvoorbeeld op leeftijd en een ander op vakken.
vrijdag 30 oktober 2009
Prinses Laurentien leest voor uit eigen werk
Gisteren zag ik bij De wereld draait door prinses Laurentien aan tafel zitten bij Matthijs van Nieuwkerk. Dat zij een grote voorliefde voor voorlezen heeft was mij bekend. Dat ze samen met illustrator Sieb Posthuma een boek had gemaakt niet. Het heet Mr. Finney en de wereld op zijn kop. En wat ik ook niet wist, is dat zelfs volwassenen genieten als ze worden voorgelezen. Bekijk het filmpje maar eens. Na een minuut of 8 begint het voorleesfragment. Giel Beelen krijgt een knuffel een stopt meteen zijn duim in zijn mond en Gerrit Komrij luistert ademloos met open mond :)........ Of zou het komen omdat ze een prinses is?
Deze prinses draagt in ieder geval graag het enorme belang van voorlezen uit. Bij Van Nieuwkerk aan tafel vertelt ze daar meer over en in het boek zit een boekenlegger met voorleestips. Hopen dat ie gauw in de bibliotheek te lenen is!
donderdag 29 oktober 2009
Drukte in Skoolzone
maandag 26 oktober 2009
Mijn kind op Hyves?
Krabbels & Pespect plz? Een rapport dat het Hyves-gebruik van 8- tot en met 17-jarigen onderzocht. Ouders en opvoeders die een (beter) beeld willen krijgen over hoe het er daar aan toe gaat, kunnen er meer over lezen op http://www.mijnkindonline.nl/1602/kinderen-hyves.htm
woensdag 21 oktober 2009
Lekker toetje
Een overheerlijke taart als toetje na een overheerlijke kinderboekenweek in de klas van juf Annie ;-)
Labels:
juf annie,
kinderboekenweek,
taart
vrijdag 16 oktober 2009
In de rij voor de Mediacoach
Gisteravond tijdens de kijkavond van de projectweek op de Klimop stonden de kinderen in de rij voor mediacoach Angelique. Om zich te laten schminken wel te verstaan. In de aula had ik een presentatie gemaakt over de kinderboekenweek/projectweek. Er stonden boeken over het thema, er hingen foto's, er waren diapresentaties over mijn werkzaamheden in het algemeen en de Biebbende en de Eureka-lezing over eten in het bijzonder. Daarnaast konden de kinderen zich laten schminken en dat was een groot succes. Heel wat ijsjes, worteltjes en appeltjes verlieten de aula.
donderdag 15 oktober 2009
Minibioscoopje in Skoolzone
'Nog een keer! Nog een keer! Nog een keer!' riep één van de vier middenbouwgroepen toen Worteltjestaart afgelopen was. Alle vier de Montessorigroepen kwamen vandaag voor een bezoekje naar de bieb in verband met de kinderboekenweek. Skoolzone was voor de gelegenheid omgetoverd tot een klein minibioscoopje en ademloos luisterden de kinderen naar het verhaal van Haas die zin had in worteltjestaart. Via de website van Bibliotheek Breda konden we de digitale versie van het boek bekijken en dat werd volop gewaardeerd aan de koppies te zien. Na afloop was er voor elke klas een luisterboek en voor elk kind een officiële boekenlegger van de kinderboekenweek. Worteltjestaart is geschreven door Annemarie Bon en geïllustreerd door Gertie Jaquet.
maandag 12 oktober 2009
Koffieochtend voor ouders
'Kun je onze ouders wat vertellen over het belang van voorlezen?' Natuurlijk wel, met veel plezier zelfs! Het belang is vaak wel duidelijk voor de meeste mensen, maar wist u dat lezen en voorlezen ook de ontwikkeling van de intelligentie stimuleert? Ook was nog niet voor iedereen het verschijnsel 'digitaal prentenboek' bekend. De jongste aanwezige zat er helemaal in....
woensdag 7 oktober 2009
Goud voor de keel van de nachtegaal
De Vlaming Peter Verhelst won gisteren de Gouden Griffel 2009 voor zijn boek "Het geheim van de keel van de nachtegaal". Het is een bewerking van het sprookje over de Chinese nachtegaal van Hans Christian Andersen. Het verhaal is prachtig geïllustreerd door Carll Cneut. Dit duo won ook al de Woutertje Pieterse Prijs. Het boek is natúúrlijk te leen in de bibliotheek.
Aan tafel!
De tafel is gedekt, je hoeft alleen maar aan te schuiven en al dat lekkers tot je te nemen! Kinderboekenweek is altijd al een feest, maar dit jaar is het wel extra leuk met dat eten en drinken. Geniet er van! Misschien zien we elkaar vanmiddag nog in Biebsala...
Labels:
Biebsala,
kinderboekenweek,
lekkers
dinsdag 15 september 2009
Feestelijke start mediacoach op de Klim-op
zaterdag 12 september 2009
Bieb ook op Cultuurmarkt
Op deze zonnige Cultuurmarkt van vandaag is ook de bibliotheek aanwezig met allerlei interessante informatie en leuke workshops en activiteiten, zoals voorlezen, poppenkast en engelse les. Drilon en Leoreta van OBS De Klimop deden mee met de workshop 'Kinderkookboek maken'. Zij zijn al helemaal voorbereid op de Kinderboekenweek met het thema: 'Aan tafel! Eten en snoepen in kinderboeken'. Ook werd onder leiding van technisch kunstenaar Annita van der Meer het Techno Taartenspel gespeeld. Om helemáál in de sfeer van eten en snoepen te komen!
Labels:
cultuurmarkt,
kinderboekenweek,
workshops
Abonneren op:
Posts (Atom)