Anke werkte voorheen in de kinderopvang en is daarom behalve leesconsulente dBos ook onze specialis

maandag 29 juni 2009

Een hele grote boekwinkel



In deze enorme boekwinkel voor bibliotheken (NBD/Biblion) heeft Margriet van het Doc vandaag vele nieuwe boeken gekocht voor komend schooljaar. Vooral veel boeken voor de bovenbouw: over sport, de brugklas en muziek. Spannende boeken, meidenboeken, historische boeken. Van alles wat!

donderdag 25 juni 2009

Afzeiken en leedvermaak


Keek je wel eens naar Idols? Of naar America's Next Top Model? Dan ken je het vast wel: afzeiken en leedvermaak. Het lijkt erop dat iedereen het leuk of op zijn minst wel okay vindt. Veel kinderen gaan inmiddels ook zo met elkaar om . Niet alleen op tv, maar ook op internet komen kinderen dit voorbeeld veel tegen. Het inspireert kinderen om dit gedrag over te nemen. Kinderen zeiken anderen af en doen dit naar eigen zeggen ‘voor de lol', omdat ze ruzie hebben of om wraak te nemen op mensen die hen afzeiken.


Dit en nog meer is te lezen in het rapport 'Van Kwaad tot Erger' van Stichting Media Rakkers.


Capelse beslist mee in Senaat van de Kinderjury


Bron: Postiljon, woensdag 24 juni 2009

Deze Capelse jongedame had zich opgegeven voor de Senaat van de Kinderjury en mocht meedoen. Lijkt het je ook wat om mee te doen? Houd dan volgend voorjaar jouw bieb in de gaten! Daar kunnen ze je er alles over vertellen.

Enne, voor het geval je het nog niet gezien hebt gisteren op het (jeugd)journaal: Paul van Loon won met Dolfje Sneeuwwolfje in de categorie 6-9 jaar, en Francien Oomen sleepte de eerste prijs in de wacht voor de categorie 9-12 jaar met Hoe overleef ik mijn vriendje? (en hij mij). Klik hier voor meer.

maandag 15 juni 2009

Doc gesaneerd (aanvulling nieuwe boeken volgt)




Met het oog op de komende verbouwing en de zomervakantie is vandaag het doc (net als vorig jaar) weer flink gesaneerd. Boeken die twee jaar lang niet geleend zijn, werden uit de kast gehaald. En dat wás me een berg! Van sommige boeken is het wel een beetje te begrijpen, maar over andere boeken hebben we ons wel een beetje verbaasd.

Neem nou Leeuwenroof van Paul van Loon. Een boek uit de leuke serie Leeuwenkuil en een populaire schrijver. Dat geldt ook voor Carry Slee, maar Confetti conflict werd de laatste twee jaar niet meegenomen. Hield je van De snoepwinkel van Zevensloten en De club van lelijke kinderen van Koos Meinderts? Dan is zijn boek Sprekend de koningin misschien ook wel wat voor jou. Sanne de Bakker (bekend van Theateracademie.nl) schrijft ook leuke boeken, maar Bang voor meester Tark bleef toch in de kast staan. De boeken van Roald Dahl werden vreemd genoeg ook niet zoveel uitgeleend. Komt dat door de verhalen? Of heeft het meer te maken met het verouderde uiterlijk van de boeken?

De collectie is inmiddels weer wat meer up to date gemaakt. En binnenkort gaat een team naar NBD/Biblion om veel nieuws aan te schaffen. Enige tijd geleden konden leerlingen verzoektitels en -schrijvers indienen, dus er zal weer veel nieuws en interessants te lezen zijn komend jaar. Ben benieuwd of de nieuwe uitgaven van Dahl's boeken volgend jaar wél geleend worden.


Alsnog belangstelling gekregen voor deze of andere niet uitgeleende boeken? Vanaf deze week worden die boeken uitgebreid gepresenteerd tijdens de opening van het doc. Dus, sla je slag ;-)

dinsdag 9 juni 2009

Nominaties Kinderjury

Heb je meegestemd voor de Nederlandse Kinderjury 2009? Kijk gauw of jouw boek bij de nominaties zit! Alsnog een stem uitbrengen gaat niet meer. De stembussen zijn gesloten en de Senaat laat 24 juni weten welke boeken (6 t/m 9 jaar en 10 t/m 12 jaar) bekroond zullen worden met een prijs van de Nederlandse Kinderjury.


maandag 8 juni 2009

Woordenschat, woordenschat en nog eens woordenschat




Afgelopen vrijdag zijn intern begeleider Mariska en mediacoach Brenda op de conferentie 'Succesvolle aanpak taal- en leesonderwijs. Wat werkt?' in Amersfoort geweest. Verschillende sprekers vertelden daar hun verhaal, variërend van wetenschappelijke inzichten tot praktische tips voor in de klas. Eén van de dingen die voor de Montessorischool interessant was om te horen, was dat woordenschat, woordenschat en nog eens woordenschat enorm belangrijk is in het aanvankelijk leesproces. Bij kinderen die een flinke woordenschat hebben, gaat het leren lezen makkelijker en sneller dan bij kinderen die dat niet hebben. Verder zijn de mondelinge taalvaardigheid, een goed fonemisch bewustzijn en tijd voor intensieve instructie een belangrijke voorwaarde.

Een minder leuk nieuwtje op deze dag: de Nederlandse jeugd schijnt de minst gemotiveerde jeugd van Europa te zijn als het op lezen aankomt....

woensdag 3 juni 2009

Nieuwe site over mediawijsheid gelanceerd


Mediawijzer.net is een nieuwe site voor leerlingen, maar ook leerkrachten en ouders die vragen hebben over mediawijsheid. De website staat de komende tijd in het teken van het thema Lekker Beroemd. Op Mediawijzer.net vind je tips en antwoorden van bij voorbeeld bn-er Gerard Joling. Ook vind je er mediawijze tips, filmpjes en informatie over hyves of je imago op het net.
De site is een initiatief van het Mediawijsheid Expertisecentrum. Mediawijzer.net geeft ook informatie over de vele activiteiten op het gebied van mediawijsheid die worden aangeboden door 140 organisaties die als partner bij Mediawijzer.net zijn aangesloten.

dinsdag 2 juni 2009

Erg rustig in de school, maar...






... hard gewerkt werd er wel! De leerkrachten van de onderbouw zijn erg actief met het NT2-onderwijs. Deze dag is er van alles geïnventariseerd, bedacht en uitgeprobeerd. Allerlei talige spelletjes uit de verteltas bleken heel bruikbaar voor NT2-onderwijs én inpasbaar in de kosmische thema's van het Montessorionderwijs. Fijn om niet iets nieuws te hoeven maken, maar gewoon verder te kunnen gaan met iets wat al bestaat en werkt.
Ook zal de kamishibai in de toekomst vaker gebruikt gaan worden. 'Want we hebben dat ding hier wel staan, maar er zijn niet zo veel vertelplaten.' Maar dat is eenvoudig op te lossen: scan of fotografeer de prenten van een boek en print deze uit op (liefst) A3 formaat en kijk aan ... daar zijn de vertelplaten.
Al met al een vruchtbare dag, met oh... een heerlijke traktatie: monchoukersentaart. Zelfgemaakt door juf Annie. Mjam, mjam, mjam ;-).