Anke werkte voorheen in de kinderopvang en is daarom behalve leesconsulente dBos ook onze specialis

donderdag 30 september 2010

Digidingen met strips



Superleuke site om zelf een fotostrip te maken op www.pikikids.com.
Vanmiddag gedaan met de digikids van de BSN. Tycho: "Bedankt juf, het was weer superleuk, zoals gewoonlijk." Kijk, daar doen we het dan weer voor :)

donderdag 23 september 2010

It's A Book - By Lane Smith

Voorlezen is altijd een goed idee


Lekker samen onderuit met een mooi boek is leuk, gezellig en een rustpunt op de dag voor ouder en kind. Daarbij is voorlezen een uitstekende manier om de taalontwikkeling van je kind te stimuleren.
Uit onderzoek is gebleken dat kinderen uit gezinnen waarin veel wordt voorgelezen, taalvaardiger zijn dan kinderen die thuis niet of nauwelijks zijn voorgelezen. Ze hebben bijvoorbeeld een grotere woordenschat.
Hoe doe je dat eigenlijk, goed voorlezen?
Een paar tips.

*Vertel verhalen die je zelf mooi vindt, kies personages die meteen in je hoofd ronddwalen, laat illustraties zien die je niet meer loslaten. Elk voorleeskwartiertje is een klein cadeautje: een blokje tijd en intimiteit met je kind.

* Lees als het even kan het boek eerst zelf, kijk het in elk geval even door; voorlezen gaat gemakkelijker als je (ongeveer) weet wat er komen gaat.

* Je hoeft geen acteerwonder of woordkunstenaar te zijn om te kunnen voorlezen. Toch zijn intonatie en spreekritme belangrijk; het kan voor het kind een sleutel tot de betekenis van het verhaal zijn. Spreek rustig en duidelijk, zodat kinderen de tijd krijgen om woorden op te pikken. Kleur de taal met vrolijkheid, spanning of verdriet, waar het verhaal dat vraagt.

* Beeld doet lezen. Het blijft niet bij mooie woorden. Zeker in de jonge jaren moeten boeken ook kijkplezier bieden. Kies voor sterke, sfeervolle prenten die langer dan één voorleesbeurt meegaan. Kinderen kunnen genieten van details. De beste illustraties zijn meer dan ‘plaatjes bij praatjes’, ze ondersteunen de tekst maar zijn er geen letterlijke weergave van.

* Houd contact met je kind en probeer het te betrekken bij het voorlezen. Maak het voorlezen interactief door af en toe een vraag te stellen over het verhaal of de tekeningen, laat uw kind iets aanwijzen, of vraag het naar zijn mening.

* Stop niet met voorlezen bij 6 jaar. Ook 12-jarigen (en ouder!) kunnen ervan genieten om voorgelezen te worden.

* Het is niet altijd eenvoudig maar wel noodzakelijk: neem een kwartiertje in de dagelijkse drukte. Neem de tijd, maak het rustig en ga zitten op een knusse plek. Ver van telefoon, boodschappenlijstjes en pruttelende pannen, kunt je je samen het beste onderdompelen in een verhaal. Wie dagelijks een voorleesritueel inbouwt, scherpt de voorleeshonger aan.

Bronnen: voorlezen.be en oudersonline.nl. Illustratie: Kitty Crowther voor Voorleesweek, Stichting lezen, België.

Mees Keesshow en nog veeeeeel meer!



De Kinderboekenweek gaat dit jaar weer van start met Biebsala: de spetterende show van Mees Kees. Maar ook ín de bibliotheken zijn verschillende activiteiten. Even alles op een rij:

- 6 okt. om 14.00 uur Biebsala in het Isalatheater
- 6 okt. om 13.30 uur Striptekenen in de bieb in Krimpen
- 9 okt. om 13.30 uur Schilder mee met het verhaal in de bieb in Schollevaar
- 9 okt. om 13.30 uur Teken mee met het verhaal in de bieb in 's Gravenland
- 13 okt. om 13.15 uur EUREKA! Kinderlezing over Hiërogliefen in de bieb bij de Koperwiek
- 16 okt. om 14.00 uur Voorstelling Prinsesje Arabella in De Tuyter in Krimpen

Meer weten? Bel gerust de bibliotheek: 010 450 3244. In elke vestiging ligt ook een programma klaar om in te zien of mee te nemen.

donderdag 16 september 2010

Mees Kees in het Isala theater !!


Het nieuwe schooljaar is alweer lang en breed van start, en de eerste BSN activiteiten zijn begonnen; zo ook de Bieb-bende.

Of eigenlijk: twee Bieb-bendes. In zowel Krimpen als Capelle aan den IJssel zijn er bendeleden druk bezig met Mees Kees en zijn klas. Mirjam Oldenhave komt de klassen van de Groen van Prinstererschool en de Krimpense Fontein namelijk op woensdag 6 oktober verblijden met een bezoek. Een goed begin van de kinderboekenweek, de auteur van het kinderboekenweekgeschenk op je eigen school!
Voor iedereen die niet behoort tot de Bieb-bende of een van deze scholen, en Mirjam Oldenhave toch zou willen aanschouwen: kom naar Biebsala.
Biebsala is het jaarlijkse kinderboekenweekfeest, georganiseerd door Bibliotheek aan den IJssel en het Isala theater. Dit jaar met o.a. de Mees Kees show, door Mirjam Oldenhave met muziek & theatergroep Moex, voetjes van de vloer op het kinderboekbal en schminken.
Je mag verkleed komen als je favoriete kinderboekfiguur.
Woensdag 6 oktober 14.00 uur, entree voor kinderen tot 14 jaar 5 euro, 14-plus 7,50 euro.

Cursus Open Boek Leescoördinator van start gegaan


Elf leerkrachten van zes verschillende scholen uit Capelle en Zoetermeer kwamen gisteren in de bibliotheek voor de start van de cursus Open Boek, leescoördinator. Deze cursus is ontwikkeld door kinderboekenkenner en -verkoper Jos Walta uit Eindhoven met het doel locale netwerken op te zetten om het lezen bij kinderen te bevorderen. De belangstelling is groot. Stichting Lezen heeft zijn idee omarmd en samen trainen zij mensen uit onderwijs- en bibliotheekwereld om deze cursus voor hem te gaan geven. Zo ook in Capelle.
Het idee is niet alleen een lokaal netwerk op te bouwen waarin mensen ervaringen en kennis met elkaar uitwisselen. In de cursus krijgen de leerkrachten ook nieuwe boeken tips (leerkracht groep 8 en fanatieke lezer: 'Wat zijn er vreselijk veel boeken waar ik nog nooit van gehoord heb! Moet ik maar snel eens verandering in brengen.') en alternatieve werkvormen aangereikt. De volgende bijeenkomsten zullen gaan over leesplezier, avi-, technisch en begrijpend lezen, het opzetten en/of verfrissen van de schoolbibliotheek en het schrijven van een schoolleesplan dat wordt opgenomen in het beleidsplan van de school. Maar daarover later meer.
Gisteren werd er volop gevraagd, verteld en uitgewisseld naar aanleiding van de boektips en de mindmaps die de cursisten hadden gemaakt over hun eigen leesgeschiedenis. Eén mindmap viel op. De vorm was anders (zie foto) en de toelichting ook. In tegenstelling tot de andere aanwezigen heeft zij 'helemaal niks' met lezen. 'Ja, wel met boeken, hoor. Ik ga graag bij Donner in de kelder neuzen. Ze zijn prachtig om te zien en ik koop ook veel boeken. Maar niet om te lezen, gewoon voor de heb. Maar voorlezen in mijn klas (groep 4/5), dat doe ik wel graag!'
Om elkaar op de hoogte te houden van tips is een Facebookpagina geopend voor Open Boekcursisten en andere belangstellenden.