Anke werkte voorheen in de kinderopvang en is daarom behalve leesconsulente dBos ook onze specialis

donderdag 23 september 2010

Voorlezen is altijd een goed idee


Lekker samen onderuit met een mooi boek is leuk, gezellig en een rustpunt op de dag voor ouder en kind. Daarbij is voorlezen een uitstekende manier om de taalontwikkeling van je kind te stimuleren.
Uit onderzoek is gebleken dat kinderen uit gezinnen waarin veel wordt voorgelezen, taalvaardiger zijn dan kinderen die thuis niet of nauwelijks zijn voorgelezen. Ze hebben bijvoorbeeld een grotere woordenschat.
Hoe doe je dat eigenlijk, goed voorlezen?
Een paar tips.

*Vertel verhalen die je zelf mooi vindt, kies personages die meteen in je hoofd ronddwalen, laat illustraties zien die je niet meer loslaten. Elk voorleeskwartiertje is een klein cadeautje: een blokje tijd en intimiteit met je kind.

* Lees als het even kan het boek eerst zelf, kijk het in elk geval even door; voorlezen gaat gemakkelijker als je (ongeveer) weet wat er komen gaat.

* Je hoeft geen acteerwonder of woordkunstenaar te zijn om te kunnen voorlezen. Toch zijn intonatie en spreekritme belangrijk; het kan voor het kind een sleutel tot de betekenis van het verhaal zijn. Spreek rustig en duidelijk, zodat kinderen de tijd krijgen om woorden op te pikken. Kleur de taal met vrolijkheid, spanning of verdriet, waar het verhaal dat vraagt.

* Beeld doet lezen. Het blijft niet bij mooie woorden. Zeker in de jonge jaren moeten boeken ook kijkplezier bieden. Kies voor sterke, sfeervolle prenten die langer dan één voorleesbeurt meegaan. Kinderen kunnen genieten van details. De beste illustraties zijn meer dan ‘plaatjes bij praatjes’, ze ondersteunen de tekst maar zijn er geen letterlijke weergave van.

* Houd contact met je kind en probeer het te betrekken bij het voorlezen. Maak het voorlezen interactief door af en toe een vraag te stellen over het verhaal of de tekeningen, laat uw kind iets aanwijzen, of vraag het naar zijn mening.

* Stop niet met voorlezen bij 6 jaar. Ook 12-jarigen (en ouder!) kunnen ervan genieten om voorgelezen te worden.

* Het is niet altijd eenvoudig maar wel noodzakelijk: neem een kwartiertje in de dagelijkse drukte. Neem de tijd, maak het rustig en ga zitten op een knusse plek. Ver van telefoon, boodschappenlijstjes en pruttelende pannen, kunt je je samen het beste onderdompelen in een verhaal. Wie dagelijks een voorleesritueel inbouwt, scherpt de voorleeshonger aan.

Bronnen: voorlezen.be en oudersonline.nl. Illustratie: Kitty Crowther voor Voorleesweek, Stichting lezen, België.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten