Waar lopen we warm voor? Wat valt ons op? Welke activiteiten maken ons blij? Welke onderwijsontwikkelingen inspireren ons? Hoe gebruiken we oude en nieuwe media? Welke boeken betoveren ons? Hoe bereiken we leerkrachten, leerlingen en hun ouders? Je leest het hier.
Anke werkte voorheen in de kinderopvang en is daarom behalve leesconsulente dBos ook onze specialis
woensdag 31 maart 2010
Productieve dag!
't Was een productieve dag op de Montessorischool! Veel plak-, knip-, lamineer- en kopieerwerk is er verzet. Het was uitzoeken, sorteren en opnemen geblazen. Verschillende kisten van de komische thema's zijn aangevuld met taalspelletjes, woordenlijsten en luisterboeken. Dat laatste was niet helemaal zonder obstakels. Vanwege het 3clo-systeem op het netwerk zijn sommige handelingen niet uitvoerbaar, waaronder het opnemen van geluiden. Gelukkig waren er iPhones aanwezig, zodat het probleem eenvoudig op te lossen was. Het thema 'lente' is (zo goed als) klaar, dus: aan de bak ermee! ;)
donderdag 25 maart 2010
Doet u mij er maar één!
Geen gesjouw meer met laptop, beamer en scherm. Altijd stroom en geluid bij je... Lijkt me ideaal!
woensdag 24 maart 2010
Leuk!
Vandaag een eerste gesprek gehad op de Sjalomschool waar ik de komende periode als mediacoach ga werken. Hoewel de afronding op de Montessorischool nog niet voltooid is (sterker nog: er staan nog interessante plannen op stapel) gaan de voorbereidingen op de nieuwe school al van start. Het was een leuk gesprek waarbij veel inspirerende gedachtes over tafel gingen. Er gaan leuke dingen gebeuren..... Eerste actie: een beschrijving van de huidige situatie. Hoe is de leescultuur op school? Welke lessen worden er gegeven, welke methodes worden er gebruikt? Maar ook: wat is het ict/mediabeleid. Naar aanleiding daarvan komt er een concreet en praktisch plan waarin de wensen van het leerkrachtenteam worden opgenomen. Ik heb er enorm veel zin in!
dinsdag 16 maart 2010
Wat doen we met de Avi?
Gisteren over dit onderwerp gesproken tijdens een teamvergadering op school. Het team wil een standpunt bepalen over hoe om te gaan met de avi-indeling. Is het een houvast of een rem? Punten om in overweging te nemen (óók voor ouders):
- wat is het doel van 'vrij lezen' binnen school (technisch lezen of leesplezier)?
- kijk naar de opbouw van avi's: 1-4 behandelen alle leesproblemen (dus op woordniveau), vanaf 5 worden de woorden en zinnen langer (dus zin- en tekstniveau)
- toetsen is relevant, maar bedenk: avi is een toetsmiddel voor de leerkracht en geen richtlijn om een boek te kiezen
- avi is ontwikkeld in 1974 (met de inzichten van toen)
- vertrouw als professioneel leerkracht op je eigen kennis over lezen
- blijf daarnaast ook op de hoogte van inzichten van anderen*
- doel van leesonderwijs op school is: techniek leren (tussendoel) om te begrijpen (einddoel)wat je leest (verhalend of informatief)
- leesplezier is geen einddoel maar een noodzakelijke voorwaarde voor begrijpend lezen
- schrijvers ervaren avi als een rem op het leesplezier en als rem op de kinderliteratuur
Dus wat mij betreft: neem mee dat avi 7 boek!
* link werkt niet, maar het artikel is te lezen op JSW-Online, categorie lezen, uitgavenr. mei 2007, Hoe worden kinderen een lezen?
Labels:
avi,
ienddoel,
leesplezier,
richtlijn,
technisch lezen,
toetsmiddel,
tussendoel,
vrij lezen
E-readers uitproberen in Bibliotheek aan den IJssel
Vanochtend gaf Rita Niland een presentatie in de bieb over de mogelijkheden en voor- en nadelen van e-readers. De belangstelling onder onze lezers was groot, maar ook de collega's waren benieuwd naar informatie over deze nieuwe vorm van lezen. Niet in de laatste plaats omdat de readers uitgeleend gaan worden. Handig voor wie het eens wil proberen. In de loop van deze week zal meer informatie op onze website verschijnen.
Labels:
bibliotheek aan den ijssel,
e-reader,
rita niland,
websites
woensdag 10 maart 2010
Abonneren op:
Posts (Atom)