Anke werkte voorheen in de kinderopvang en is daarom behalve leesconsulente dBos ook onze specialis

vrijdag 28 januari 2011


Hij wond ze moeiteloos om de vingers, samen met zijn prinses. De jarige Lisa en Chris mochten nog even met hun traktatie langs de voorlezers.

Er waren fotografen aanwezig van het Rotterdams Dagblad. de Postiljon en Radio Capelle en de Kabelkrant.

Toekomst?



Dit zou Abbey graag willen van haar bieb. Aantrekkelijke toekomst?

Hoog bezoek ;)

Hoog bezoek, en wel hierom: de afsluiting van de Nationale Voorleesdagen. Burgemeester Frank Koen en zijn secretaresse Loes Bezemer komen de héle Sjalomschool (!) voorlezen uit het geestige en herkenbare boek De coole cowboy van Tjibbe Veldkamp en Wouter Tulp. Dat er veel aandacht was voor voorlezen deze week blijkt uit de foto's op de site.

dinsdag 25 januari 2011

Mees Kees straks een échte ster!

Feest voor mees Kees en zijn groep 6B! De filmrechten van de succesvolle mees Kees-boeken van Mirjam Oldenhave en illustrator Rick de Haas zijn verkocht aan producent Paul Voorthuysen. Hij maakte onder andere de miniserie Bernhard – Schavuit van Oranje en klassiekers als Mijn Vader woont in Rio en Mevrouw Ten Kate. De film over mees Kees draait naar verwachting over een jaar in de bioscoop.

Mees Kees eerst (nog eens) lezen of luisteren? Kom naar de bieb!

vrijdag 21 januari 2011

Fieten rennen rond de Sjalomschool

Vanmiddag renden vele Fietjes rond de Sjalomschool. De leerlingen hadden zichzelf, hun pop of hun knuffel verkleed als Fiet. Na afloop was er per groep een Fiet-verkiezing. De leukste, origineelste, grappigste Fietjes van iedere groep kreeg een prijsje.

donderdag 20 januari 2011

Groep 3 leessssst....... :)


Klik op de foto voor nog meer foto's in het Picasa Webalbum

Veel voorlezen op de Sjalom.....


Gisteren stond Fiet natuurlijk volop in de belangstelling. Boeken, tekeningen en knutsels tot en met!





Vandaag werd er op de gang hier en daar geluisterd in de speciaal ingerichte luisterhoekjes. Elke klas heeft tenminste twee luisterboeken mét het bijbehorende boek uit de bibliotheek in de klas.

groep 8 luistert: Achtste-groepers huilen niet van Jacques Vriens

Ook in groep 3 werd volop voorgelezen tijdens de leesactiviteiten. Ik mocht mijn favoriete boek van vandaag lezen: Wie? van Guido van Genechten (hij schreef ook De Wiebelbillenboogie, prentenboek van het jaar 2010). Daarna gingen de kinderen lekker zelf aan de slag: voorlezen bij de kleuters, digitale prentenboeken bekijken, voorlezen met en voor juf Karin.

Dilara uit groep 3 luistert en leest Dolfje Weerwolfje



dinsdag 18 januari 2011

Nationale Voorleesdagen! Papier of scherm?

Morgen gaan de Nationale Voorleesdagen weer van start. Stichting lezen geeft voorleestips en in de appstore is de digitale versie van Fiet wil rennen van Bibi Dumon Tak te downloaden.

Maar is zo’n geanimeerd prentenboek bekijken nog wel het zelfde als voorlezen, zou je je kunnen afvragen? En meer nog: moeten we dat nou wel stimuleren? Want ze kijken al zo veel naar een beeldscherm, is een veel gehoord antwoord. Coosje van der Pol deed onderzoek naar de ontwikkeling van literaire competenties bij kleuters. In het blad Leesgoed zegt zij over beeldschermverhalen: ‘Omdat kinderen veel naar tekenfilms kijken, misschien wel meer dan dat ze boeken lezen, pikken ze er naar verhouding ook meer uit op. Kinderen nemen hun kennis van het ene medium mee naar het andere. Ik denk niet dat het gaat om wat beter is: het boek of andere media. Juist de combinatie van die twee kan gunstig zijn voor het literaire lezen. Door de bekendheid met tekenfilms en de redelijk complexe vertelstrategieën die daar bij horen, wordt het mogelijk dat kinderen boeken lezen met een meer ingewikkelde structuur. Je zou kunnen zeggen dat tekenfilms juist bijdragen aan de literaire competentie van kleuters.’ Films kijken zit het lezen dus niet in de weg.

Een geanimeerd prentenboek is weliswaar geen film, maar heeft ook zo zijn voordelen. De animaties zijn goed voor de taalontwikkeling wanneer de bewegende elementen aansluiten bij de woorden die worden voorgelezen (Fiet, die de beweging die bij het woord rennen hoort, laat zien). Sommige digitale boeken in de appstore hebben ook de mogelijkheid zelf iets te doen (bijv: De verjaardag van Sylvia van Ommen - mijn neefje van drie is er gek op!), wat het ‘lezen’ interactief maakt. Dit is bij Fiet wil rennen niet het geval. Maar leuk is het wel.

Op de site van Stichting Lezen natuurlijk ook de toptien van dit jaar. Want digitaal is leuk, maar papier blijft natuurlijk ook een must!

woensdag 12 januari 2011

Bedenk je eigen bieb!

In Hoorn hebben kinderen van groep 8 dat gedaan. Kijk hier voor het resultaat (vanaf de 6e minuut). De nieuwe jeugdafdeling BABEL wordt vandaag geopend.

donderdag 6 januari 2011

Boeken en digidingen


Op de Sjalomschool hebben 6 leerlingen zich van hun creatieve kant laten zien toen zij de schrijfster Marjon Hoffman en haar 100%-humor-boeken moesten ‘verkopen’ aan hun klasgenoten. Een kleine collectie aan glogsters, scrapblogs, piki’s en voki’s is verzameld op een speciale weblog. Wat dat zijn? Hele leuke websites waar iedereen op vrij eenvoudige wijze mooie dingen kan maken over elk onderwerp waar je enthousiast van wordt. Vooral glogster.com viel erg in de smaak omdat beeld en geluid gemakkelijk te verwerken zijn op deze site. Scrapblog.com bleek ook zijn nut te hebben voor andere dingen dan boekpresentaties: ‘Ik heb er een kerstkaart mee gemaakt en verstuurd’. Ook voki.com is meteen al ingezet voor andere doeleinden: ‘De voki geeft een rondleiding op de site van de kinderen van onze kerk. Ik heb hem zelf gemaakt en er opgezet.’

Het 'verkopen' is gelukt: ik ga nu als de brandweer naar de bibliotheek om minstens 10 exemplaren te reserveren van Mooi niks. Weten waar dat over gaat? Kijk hier :) De boeken blijven in elk geval nog tot eind januari in de klas.
Ouders waren ook uitgenodigd: 'Ik vond het erg leuk. Mijn kind was steeds enthousiast, zowel over de boeken als over wat jullie hier allemaal geleerd hebben. Ik krijg er zelf ook ideeën van. Ga je dit nog een keer doen?'

Wie weet...

woensdag 5 januari 2011

Een goed begin


.... voor Firas en Tanisha van de Bouwsteen: een nieuw jaar, en hup, meteen in Skoolzone aan het werk voor een spreekbeurt over de ruimte en een werkstuk over de zomer. En Halil heeft zijn werkstuk tot een goed einde gebracht. Pfffff,  dat was een klus! ;)

Filosoferen met Max

Van start met het 'Billetjes Bloot Spel' :). Toen lekker luisteren naar Max en de Maximonsters en daarna filosoferen over straf, kattekwaad monsters en fantasie. Er werd diep over deze onderwerpen nagedacht op de Groen van Prinstererschool. 'Fantasie zit in je hoofd, maar eigenlijk ook in je handen, want als je iets maakt van klei komt het uit je handen.'

Philip tekende zijn eigen monster: 'Hij is heel gemeen, hij eet alleen maar kinderen!' Na afloop gingen alle filosofen met Max naar huis. Om nog eens te lezen.



Nu al zin in volgende week, dan gaan we het over Pippi hebben.