Anke werkte voorheen in de kinderopvang en is daarom behalve leesconsulente dBos ook onze specialis

dinsdag 19 mei 2009

Avondje Verteltaservaringen




Leerkrachten in Nederland krijgen steeds vaker kinderen in de groep die niet of onvoldoende nederlands spreken. De leerkrachten in de onderbouw zijn momenteel druk bezig met nadenken over hoe zij het taalonderwijs aan deze kinderen het beste vorm kunnen geven. Het inzetten van een digitaal prentenboek (zie blog hieronder) is een van de manieren om de taal te stimuleren. Ook de Verteltas kan enorm bijdragen aan de taalontwikkeling. Vandaar ook dat de juffen waren uitgenodigd om de bijeenkomst van gisterenavond in de bibliotheek in Schollevaar bij te wonen. Daar werden ervaringen uitgewisseld over de Verteltas. Ervaringen van Capelse leerkrachten die eerder dit jaar hebben deelgenomen aan de cursus, en die inmiddels -als gecertificeerde Verteltastrainers- de ouders op hun scholen begeleiden bij het maken van deze tassen.
Aan enthousiasme bij de kinderen en de leerkrachten geen gebrek, zoveel werd gisteren wel duidelijk. Ouders blijvend actief en betrokken houden is voor elke school lastig. Aan belangstelling ontbreekt het vaak niet, maar veel ouders hebben allerlei redenen om zich niet langdurig aan iets te verbinden. Begrijpelijk, maar wel jammer. Want betrokkenheid van de ouders is een voorwaarde voor subsidie van de BSN (Brede School Netwerk).

Waar alle deelnemers het over eens waren: het ziet er prachtig uit! De kinderen vinden het geweldig en het stimuleert de taal. Vooral als de kinderen de tas mee naar huis mogen nemen en de communicatie met hun ouders over het prentenboek op gang komt. Een overweging waard?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten