Anke werkte voorheen in de kinderopvang en is daarom behalve leesconsulente dBos ook onze specialis

dinsdag 9 april 2013

Gisteren vooral de kastelen, vandaag de ridders

Toen ik om vanmorgen weer in groep 5 op bezoek kwam, werden er veel kastelen getekend. Grote, kleine, met ridders, jonkvrouwen, slotgrachten en kantelen. Het thema was aangeslagen. Ook de boeken waren al van hun plek geweest.


Want toen ik juf Else vroeg of de geplande begrijpend lezenles nog leuk was geweest, zei ze: ‘Ze waren zo verdiept in de kastelenboeken die ze voor zichzelf aan het lezen waren dat ik die les maar even heb uitgesteld.’ En toen kwam ik vanmorgen weer met een nieuwe stapel. Ik wilde een prezi met voorleesfragment laten zien, maar de techniek liet ons in de steek. Dan maar zo vertellen en het hoofdstuk vanaf de cd beluisteren.

Na Elegast kwamen ook bekende namen als Arthur, Robin Hood, Floris en Perceval voorbij. En raad eens: ik had ze allemaal bij me.

Daarnaast zijn we vanmorgen ook een leesclubje gestart rond het boek Ridder zonder kasteel van Arend van Dam. Van het voorlezen hebben we een leuk onderonsje gemaakt. Lekker met het clubje in de teamkamer, kopje thee erbij en sssst…. een koekje . Maar er moet ook gewerkt worden! En dat weten ze. Daar hebben ze zelfs zin in. Tijdens de eerste twee hoofdstukken kwamen we heel veel spreekwoorden en moeilijke woorden tegen. Daar gaat de club een lijstje van maken. Met uitleg erbij natuurlijk. En dat komt allemaal op een mooie muurkrant. Voor de presentatie. ‘Zal ik vast een spreekwoordenboek in de klas halen, juf?’








Geen opmerkingen:

Een reactie posten