Anke werkte voorheen in de kinderopvang en is daarom behalve leesconsulente dBos ook onze specialis

donderdag 5 februari 2015

Achter de schermen

Het gaat goed met dBos in ons werkgebied. Niet alleen is er afgelopen maand weer een nieuwe locatie op basisschool Het Baken geopend, ook hebben we deze week achter de schermen hard gewerkt aan het up to date houden van de verschillende collecties op de scholen. Nogal een klus, maar wel een leuke! Wensen van leerkrachten werden geïnventariseerd, stembriefjes van leerlingen gerubriceerd en aanschaflijsten werden opgesteld. Want alles gaat op maat, passend bij de behoeften van de gebruikers. Resultaat: lijsten met kleuren en onderstrepingen, stapels boeken met notities op post-its en verhitte collega's bij de NBD en/of de kinderboekwinkel. Maar 's avonds voldaan met de voetjes omhoog. 


Altijd spannend: wat hoort nu bij welke school? 


Tegelijkertijd stortten zich binnenshuis collega's op het in orde maken van de zogenaamde 'probleemboeken', je weet wel, van die boeken die niet scannen of waarvan een bladzijde los is geraakt wegens veelvuldig gebruik. Ook hier verhitte hoofden, stapels boeken, plakbriefjes, doosjes, elastiekjes en aan het eind van de dag eveneens een voldaan gevoel. En als dan in één van onze mailboxen onderstaand bericht binnenkomt van een betrokken hulpouder dan weten we het allemaal weer: we doen het niet voor niks! 

Een paar keer per jaar wordt dit kleine circus opgetuigd om van alle
'probleemboeken' weer leesbare boeken te maken.


Sinds oktober is op beide locaties van onze school (de Catamaran) de bibliotheek geïnstalleerd. Het was in het begin even wennen om met de vrijwillige ouders de kinderen te helpen bij het lenen van hun boeken. En al snel nam het enthousiasme toe! De kinderen komen letterlijk huppelend naar de aula om hun boek in te leveren en vertellen soms heel bevlogen hoe ze het boek hebben ervaren. Enkele kinderen hebben hulp nodig bij het kiezen van een boek (er staan er zo veel) en anderen hebben een duidelijke missie bij het vinden van hun volgend boek. Zo konden de kinderen afgelopen maand stemmen op een boek dat nog niet in de bibliotheek aanwezig is. Met de aanschaf van nieuwe boeken wordt zelfs rekening gehouden met de leesvoorkeur van de kinderen. De kinderen brachten massaal hun stem uit via de stembus, deze actie is voor ons (hulpouders) het bewijs dat de interactie met de kinderen rondom het lezen het enthousiasme vergroot! 

Ook de nog niet schoolgaande kinderen houden van dBos







Geen opmerkingen:

Een reactie posten