Anke werkte voorheen in de kinderopvang en is daarom behalve leesconsulente dBos ook onze specialis

maandag 8 september 2014

FEEST!



Een Kinderboekenweekthema om enorm mee uit te pakken. Hoe zorg je er tegelijkertijd voor dat dit thema ook leidt tot dat waar de Kinderboekenweek voor bedoeld is, namelijk leesbevordering: voorlezen, praten over boeken, nieuwe titels ontdekken, extra leestijd creëren, aandacht voor boekpresentaties in beeldende, geschreven of gesproken vorm, een verfilmd jeugdboek én het boek aanprijzen. Alles met het doel kinderen te laten ervaren dat lezen behalve een 'vak op school' ook iets is wat je 'voor je plezier in je vrije tijd' kan doen. Twee leerkrachten dachten na over hoe je FEEST ook klein (dat wil zeggen: weinig voorbereiding en organisatie) kunt vieren en zetten eea op een rijtje:


  • vaak worden er nieuwe boeken aangeschaft voor de KBW. Pak de boeken in een mooi papiertje in en start elke dag feestelijk met het uitpakken van een cadeautje 
  • laat leerlingen van thuis een kussen of een knuffel meenemen en hang een slinger op als het leestijd is
  • laat kinderen een beker meenemen van thuis en schenk op een bijzonder feestelijke leesmiddag een glaasje ranja, of nog bijzonderder: een kopje thee (kan best als je afspreekt dat er niet gelopen wordt) met een koekje
  • vraag een vader om te komen voorlezen in je klas (in dit jaar is veel aandacht voor vaders voor lezen!)
  • houd een voorleeswedstrijd in de klas. Winnaars kunnen doorstromen naar de lokale voorleeswedstrijd. Misschien ook een voorleeswedstrijd tussen de leerkrachten met leerlingen in de jury...? 
  • Laat zwakkere lezers uit de bovenbouw goed voorbereid (!) voorlezen aan kleine groepjes van twee of drie kinderen uit lagere groepen. Plezier voor twee: de voorlezer doet succeservaring op en degene die voorgelezen wordt geniet van het verhaal. Dit hoef je niet schoolbreed te doen. Sluit een dealtje met een collega die dit ziet zitten. 
  • fotografeer kinderen met een van hun favoriete boeken en laat opschrijven waarom ze zo van dit boek houden. 
  • dit kan ook digitaal met de website/app fotobabble. De linkjes kunnen op de website van de school geplaatst worden. 
  • laat kinderen een boek voor elkaar zoeken. "Ik denk dat jij dit misschien een leuk boek zal vinden omdat ik weet dat je van .... houdt". 

Veel lees- en feestplezier! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten