Anke werkte voorheen in de kinderopvang en is daarom behalve leesconsulente dBos ook onze specialis

woensdag 11 juni 2014

Mediawijze leescoördinatoren

Zo'n drie keer per jaar organiseren we een netwerkbijeenkomst voor onze oud-cursisten Open boek. Inmiddels (bijna) allemaal enthousiaste leescoördinatoren, die erg begaan zijn met het leesklimaat en plezier op school.

De onderwerpen van de presentaties of lezingen die worden gehouden tijdens de netwerkmiddagen, gaan dan ook vaak over lezen. Jongens die lezen, lezen bij zaakvakken, lezen in de schoolbibliotheek. Makkelijk lezen. Enzovoort.

Maar in deze tijd die bol staat van de 21e eeuwse vaardigheden, social media en digitale toepassingen, wilden we ook graag de mediawijsheid voor het voetlicht brengen.
Vandaar ons thema vanmiddag: een digitaal ABC. Apps, sites, lessen en filmpjes.

Voor een indruk van wat er langskomt vanmiddag: zie hier de Padlet die wordt gebruikt in onze presentatie. We zijn bijvoorbeeld heel enthousiast over Socrative.com, daarmee kun je een online en toch klassikale test houden. De fragmenten van Beeld en Geluid kun je direct in je groep kunt gebruiken voor een les mediawijsheid. Het fragmentje over de Zwarte Pietendiscussie bijvoorbeeld, waar Anouk vertelt over de stortvloed aan negatieve reacties die ze kreeg op Twitter en Facebook. Ook een grappig filmpje, dat meteen op het belang van privacy inspeelt: 'Ken ik jou niet ergens van?' Gauw afschermen, dat Facebookprofiel...




Geen opmerkingen:

Een reactie posten