Anke werkte voorheen in de kinderopvang en is daarom behalve leesconsulente dBos ook onze specialis

woensdag 23 april 2014

'De Voorleesexpress is gewoon ontzettend leuk!'

Als onze collega Anke op dinsdag om vier uur binnenkomt staan alle schoenen keurig op een rijtje in de gang. Want zo gaat dat in een Somalisch gezin. Ze zet haar schoenen er netjes bij en doet waarvoor ze gekomen is: voorlezen. De televisie wordt uitgedaan en vijf  kinderen nemen plaats aan de eettafel in afwachting van wat er komen gaat.

Gedurende twintig weken leest Anke als vrijwilligster van De Voorleesexpress voor in dit gezin met maarliefst negen kinderen. Vier kinderen in de basisschoolleeftijd, vier op de middelbare school en de jongste is nog thuis bij mama. Thuis spreken ze met elkaar vooral Somalisch, maar om op school een beetje mee te komen is het Nederlands toch wel erg belangrijk. En – dat weten we uit ervaring en onderzoek- voorlezen helpt!


Gedurende twintig weken komt Anke net als de andere vrijwilligers van De Voorleesexpress bij de kinderen thuis voorlezen. Het is de bedoeling dat tenminste één van de ouders er bij aanwezig is zodat hij of zij dit voorleesritueel na die twintig weken kan voortzetten. Via de openbare bibliotheek zijn er voor de vrijwilligers speciale voorleestasjes te leen. In deze tasjes zitten: een prentenboek, een handpop van een personage dat voor komt in het boek, bijpassende kleurplaten en vaak ook nog spelletjes of foto’s die te maken hebben met het verhaal. De materialen uit deze tasjes kunnen helpen om op verschillende manieren met boeken en taal bezig te zijn. Na ongeveer 10 weken gaat de vrijwilliger een keer met het gezin naar de openbare bibliotheek om  te zien wat daar allemaal is en hoe het er werkt. Het gezin gaat trots naar huis met een eigen splinternieuwe jeugdpas.




Hoe zo’n voorleessessie er aan toe gaat? Voor de jongste heeft Anke altijd een dierenboekje of een boek met flapjes bij zich. Met elkaar bekijken ze het boek. Moeder doet mee, want ook zij is druk bezig de Nederlandse taal te leren.  ‘Ze merkt meteen hoe plezierig het is om met elkaar boekjes te bekijken en er over te praten,’ vertelt Anke. Voor de oudere kinderen leest ze een verhaal voor. ‘Dit is altijd het prentenboek dat ik de week daarvoor ook al heb voorgelezen.  Zo herhalen we de woorden, doen de geluiden van de dieren na en tellen bv. de kippen, schapen of auto’s. Ondertussen voel ik kusjes op mijn arm, wil er iemand op schoot en krijg ik  iets te drinken. Daarna komt er een nieuw prentenboek uit de tas waarvan we eerst de voorkant bekijken. Dan voorspellen we met elkaar waar het verhaal over zou kunnen gaan.  Dat is allemaal onderdeel van het ritueel van het voorlezen. We blijven plaatjes bekijken en woorden benoemen, beestjes tellen enz. Steeds weer opnieuw,’ licht Anke toe. ‘Nu we een aantal weken bezig zijn  geven de kinderen ook voorkeuren aan, bv. boeken over boten, vissen of tractoren. Opvallend is dat ze naar informatieve boeken vragen. En hoewel het bedoeld is voor de jongere kinderen is ook de broer van 15 enthousiast. Hij vraagt om boeken waar hij “wat van kan leren. Over panda’s ofzo?”  Toen ik dat de volgende keer bij me had, ging hij stilletjes op de bank zitten lezen. Ik ging bij hem zitten en samen keken we naar de tekst en plaatjes. Toen ik hem vertelde dat hij het boek een week kon houden, vond hij dat zo fijn!  Zo kon hij  de tekst overschrijven en aan zijn juf op school laten zien.’


Aan belangstelling en enthousiasme ontbreekt het niet in dit gezin. Gelukkig maar, want dat is precies wat je nodig hebt om zo’n vreemde taal een beetje onder de knie te krijgen. Als het na een uurtje toch écht weer tijd is om te gaan (zijn er genoeg kusjes gegeven, is er thee gedronken, een Somalisch hapje geproefd en hangen de kleurplaten aan de muur?) wordt er een stickertje geplakt op de kaart zodat iedereen kan zien hoeveel keer Anke nog komt.  En vanachter de gordijnen wordt ze uitgezwaaid. Tot volgende week! 





Ook zin gekregen? Meld je aan via www.stichtingwoordwijs.nl  want De Voorleesexpress is zo succesvol dat ze gráág nieuwe vrijwilligers verwelkomen. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten