De minilessen lezen hebben zich uitgebreid naar de NT2-klas en ik kan je vertellen: da's een behoorlijke uitdaging. En wat mij betreft ook een erg leuke uitdaging.
Steeds meer onderzoek laat zien dat het lezen van boeken enorm bijdraagt aan het uitbreiden van de woordenschat (bekijk deze brochure eens en/of lees dit artikel). En als deze kinderen íets nodig hebben dan is het uitbreiding van hun woordenschat. En dat boeken lezen daarbij helpt weet ik niet alleen uit onderzoek, maar ook uit eigen ervaring. Hoe moeilijk het ook is om iets te lezen in de taal die je leert, je pikt er altijd dingen van op. Ik merk het zelf en ik hoor het van anderen die een taal onder de knie willen krijgen. Ik woonde ooit een lezing bij van Kader Abdolah waarin hij vertelde dat hij, in Nederland aangekomen, zo snel mogelijk de taal wilde leren. Hij stapte naar de bibliotheek en vroeg om kinderboeken. Hij begon met de verhalen van Jip en Janneke en schopte het na jaren tot schrijver van Nederlandse boeken. Ok, zijn uitspraak mag dan met accent zijn, maar een grote Nederlandse woordenschat heeft hij! Omdat hij las, was zijn eigen verklaring.
De NT2-groep dus. De één zit al een jaar in deze groep, de ander ging tot vijf maanden geleden nog niet naar school maar hoedde geiten en nummer drie kan prima lezen en schrijven maar dan in het Spaans en Engels. Hij hoorde deze maand zijn eerste Nederlandse woorden. Ga er maar aan staan. Gelukkig vinden ze boeken lezen enorm leuk en dat helpt.
Waar de aandacht bij groep 4 vooral uitging naar het kiezen van een 'passend boek', richten we ons hier vooral op nieuwe woorden en/of moeilijke woorden. Ze vertellen elkaar wat ze geleerd hebben en de leerkracht hangt de woorden in de klas en bespreekt ze iedere keer opnieuw. Zo was maandag het woord 'graag' uitgebreid aan bod geweest. Vandaag las ik een verhaaltje voor waarin de uitdrukkingen 'dol zijn op' en 'gek zijn op' voorkwamen. Na wat toelichting maakten we wat zinnetjes en plots viel bij Adbi een kwartje: 'Ik ben gek op playstation. Ik doe graag playstation. Zelfde!'.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten