Ze zijn weer begonnen deze week: de Citotoetsen. Spannend voor leerlingen én ouders, want er hangt best wat van af. Hoe beter je score, hoe meer kans je hebt om op de school van je keuze terecht te komen. Wat die Citoscores met lezen te maken hebben? Veel.
Twee Nederlandse onderzoekers (Denise Kortlever en Jeroen Lemmens) hebben onderzocht of er een verband ontstaat tussen het gebruik van media (boeken, tijdschriften, televiesie, internet en games) en de scores van de Citotoets. Uit het onderzoek blijkt dat kinderen die in hun vrije tijd veel lezen, hoger scoren. Tijd besteden aan televisie, internet en games hangt negatief samen met Cito-scores. Geen reden om helemaal niet meer te gamen, te internetten of tv te kijken natuurlijk. Maar als je dit weet, en je weet hoeveel fantastische boeken er zijn (heus, voor elk wat wils!) dan pak je toch af en toe een mooi boek, of niet?
Ook al is de bewuste toets pas in groep 8, met boeken kun je nooit te vroeg beginnen. Kinderen die op jonge leeftijd al veel worden voorgelezen, hebben een aanzienlijk grotere woordenschat en meer algemene kennis dan kinderen die nauwelijks met boeken in aanraking komen. En dat is nou precies wat het verschil kan maken op de Citotoets.